Το μπουζούκι

Το μπουζούκι προέρχεται από την τούρκικη λέξη bozuk (μποζούκ), που σημαίνει χαλασμένος, με την έννοια του ξεκούρδιστου. Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι το μπουζούκι προέρχεται από τους Οθωμανούς σε αντίθεση με άλλους που δέχονται ότι μόνο η ονομασία είναι Οθωμανικής προέλευσης.

Σύμφωνα με τους δεύτερους, το όργανο, πέρασε από τους αρχαίους Έλληνες στους Βυζαντινούς, διατηρήθηκε κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία και πλέον ανήκει στην Ελληνική μουσική παράδοση. Όπως υποστηρίζουν, είναι συγγενικό με το αρχαίο Ελληνικό όργανο Πανδούρα.

Το μπουζούκι πρωτοεμφανίζεσαι, σε έγγραφα στην Ελλάδα, στις αρχές του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 1900 το μπουζούκι θα έχει πρωτεύοντα ρόλο στην μουσική ενώ κατά το 1935, λέγεται, ότι σχηματίστηκε η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Στράτο Παγιουμτζή και Ανέστη Δελιά που έπαιζαν μπουζούκια και τον Γιώργο Μπάτη που έπαιζε μπαγλαμά. Σαν βιρτουόζοι του μπουζουκιού αναφέρονται οι Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Χιώτης, Μητσάκης και άλλοι.

Κλείνοντας να αναφέρω πως την μεγαλύτερη αλλαγή στο μπουζούκι την έφερε ο Μανώλης Χιώτης που εισήγαγε το τετράχορδο μπουζούκι αφού μέχρι τότε πολλοί έπαιζαν σε τρίχορδο.

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: