Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, κτίστηκε το 360 απ’ τους γεωμέτρες Ανθέμιο και Ισίδωρο. Πέραν της συγκεκριμένης ονομασίας μπορείς να την συναντήσεις και ως “Αγιά-Σοφιά” ή “Η Μεγάλη Εκκλησία”. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην σοφία Του Θεού και όχι στην Αγία Σοφία.

Απ’ το 360 μέχρι το 1453 υπήρξε Ορθόδοξος καθεδρικός ναός. Από το 1453, δηλαδή μετά την άλωση της Πόλης, ως το 1934, μετατράπηκε σε τέμενος. Έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο.

Για την κατασκευή της πρώτης μορφής της εκκλησίας, δαπανήθηκαν τριακόσια εκατομμύρια χρυσών δραχμών. Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν την αντίκρυσε ο Ιουστινιανός είχε πει “Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών” εννοώντας ότι είναι πιο θαυμαστεί και απ’ το Ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.

Υπάρχει επίσης παράδοση, ότι στο προαύλιο του ναού, υπήρχε μια βρύση που έγγραφε επάνω την καρκινική φράση (διαβάζετέ το ίδιο από μπροστά και από πίσω) “ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ”, (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = δηλαδή ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου).

 

4759813agia_sofia_mesa-610x399cebdceafcf88cebfcebd

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: