Άγιος Κυπριανός

O Άγιος Κυπριανός, γεννήθηκε το 210 μ.Χ. στην Καρχηδόνα από πλούσιους γονείς. Εξασφάλισε πολύ καλή μόρφωση, με ιδιαίτερη έμφαση την ρητορική και την φιλοσοφία. Στα νεανικά του χρόνια υπήρξε ειδωλολάτρης και ασχολήθηκε με την μαγεία, γεγονός που τον έκανε ευρέως γνωστό.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας ειδωλολάτρης, ονόματι Αγλαΐδας, ερωτεύτηκε μια Χριστιανή, την Ιούστα και ζήτησε απ’ τον Άγιο Κυπριανό να την μαγέψει, για να τον ερωτευτεί. Ο Άγιος Κυπριανός αν και προσπάθησε, δεν τα κατάφερε αφού η Ιούστα ήταν πολύ πιστή. Η αποτυχία του τον λύγισε και έτσι αποφάσισε να βαπτιστεί Χριστιανός. Τον βάπτισε ο πρεσβύτερος Καικίλιος.

Μετέπειτα θα λάβει με σειρά όλα τα αξιώματα του κλήρου και θα διδάξει την πίστη του σε πολλές άλλες πόλεις. Ο ίδιος, χειροτόνησε την Ιούστα, διακόνισσα και της έδωσε το όνομα Ιουστίνη. Όταν ξέσπασαν οι διωγμοί, κατά των Χριστιανών, θα τον συλλάβουν, μαζί με την Ιουστίνη και θα αποκεφαλιστούν στις 14 Σεπτεμβρίου του 268 μ.Χ. Τα οστά τους, τα άφησαν στον τόπο του μαρτυρίου για παραδειγματισμό, μέχρι που τα έκλεψαν Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου προς τιμή του κτίστηκε ναός.

Μετέπειτα, μέρος των λειψάνων μεταφέρθηκαν στην Αντιόχεια, μέχρι που μετακινήθηκαν ξανά, το 1268, στην Κύπρο, λόγω επιδρομής των Αράβων. Στην Κύπρο, τα λείψανα του φυλάσσονται μέχρι σήμερα στο χωριό Μένοικο, στο ναό που κτίστηκε για χάρη του. Η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Κυπριανού στις 2 Οκτωβρίου.

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: