Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Αντιφωνητής

Σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας μας, πολύ παλιά, υπήρχε στην Κύπρο ένας φτωχός οικογενειάρχης. Το όνομα του, είναι ασήμαντο. Δεν τα έβγαζε πέρα. Λυπόταν που δεν είχε τίποτα να ταΐσει την οικογένεια του. Αποφάσισε να πωλήσει το χωράφι του σε ένα πλούσιο προκειμένουν να πάρει χρήματα. Η συμφωνία ήταν να τον ξοφλήσει σε δυο χρόνια και να πάρει πίσω το χωράφι. Ούτε μέρα περισσότερο του είπε ο πλούσιος.

Μετά απο καιρό το φτωχόπαιδο ξενιτεύτηκε για να βρει λεφτά. Οι εποχές ήταν δύσκολες. Όταν έφτασαν τα δυο χρόνια και θα έπρεπε να παραδώσει τα λεφτά που πήρε, για να πάρει πίσω το χωράφι, αυτός ήταν στην ξενιτιά. Σκεφτόταν τι θα έκανε προκειμένου να μην χάσει το χωράφι, αφού ήταν μακριά για να τα παραδώσει. Τότε στο ύπνο του εμφανίστηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και του είπε να στείλει τα λεφτά σε ένα μπουκάλι και αυτός θα τα έπαιρνε. Όντως έτσι έγινε και ο πλούσιος τα πήρε στην μέρα του. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο πήγε και ζήτησε το χωράφι. Ο πλούσιος δεν παραδεχόταν οτι πήρε τα λέφτα. Προκειμένου να βρουν λύση, του είπε να ορκιστεί στην εκκλησία για να τον πιστέψει. Όταν πήγαν στην εκκλησία, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, αντιφώνησε την αλήθεια μέσα απ’ την έκκλησια, έτσι βρέθηκε λύση.
Έκτοτε η εκκλησία ονομάζεται του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Αντιφωνητή. Βρίσκεται σε μια ρηχή κλειστή κοιλάδα στη βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου ανάμεσα στα χωριά Άγιος Αμβρόσιος και Καλογραία.

 

Previous Post
Next Post

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: